KİSTOİD MAKÜLER ÖDEM

Maküler ödem merkezi retinayı etkileyen bir hastalıktır. Maküla (sarı nokta) altında sıvı ve protein birikintileri toplanır. Ödem kist oluşumuna sebep olduğundan bu hastalığa kistoid maküla ödemi (KMÖ) adı verilir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ödem geliştiğinde hastanın merkezi görmesi bozulur, bulanık görme gelişir.

Kistoid makula ödemi oldukça sık görülen bir durumdur ve katarakt cerrahisi, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, üveit, diyabet, retinal damar tıkanıklığı veya ilaç toksisitesiyle ilişkili olabilir. 

 Katarakt ameliyatını takiben daha çok iki ile dört ay arasında bazen ise daha geç olarak ilk 1 yıl içinde %1-3 olasılıkla kistoid makula ödemi ortaya çıkar. Eğer bir gözde hastalık varsa, %50 ihtimalle diğer gözde de benzer tutulum olacaktır. Ancak hastalığın iyi tarafı tedaviye iyi yanıt vermesidir ancak kistoid makula ödemi çeşitli hastalıklarda görülmesi sebebiyle göz hekimi tarafından ayırıcı tanı için iyi araştırılması  gerekir.

HANGİ TETKİKLERİ YAPARIZ?

Rutin göz muayenesi ile tanı koymak zordur. Günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemi  fundus floresein anjiografisi ( FFA ) dir. Bu incelemede retina tabakasında ödemli gevşek bir zemin ve kistik genişlemeler saptanır. Bunlar hastalığın öyküsüyle birlikte çoğu vakada tanı koymada yeterli olur. Son yıllarda klinik kullanıma giren optik koherens tomografisi (OCT) ise kistoid makula ödemini çok net gösterebilmektedir.

TEDAVİ

Kistoid makula tedavisinde bazı göz damlaları kullanılabildiği gibi, hastanın klinik tablosuna bağlı göz içi enjeksiyonları veya sistemik kortizon tedavisi de uygulanabilir. Cerrahinin yeri oldukça sınırlıdır. 

Bizi Yakından Tanıyın

Adana Retina Hekimleri

Prof.Dr. Özay ÖZ

GÖZ SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI UZMANI

Op.Dr. Münevver ŞENKAL

GÖZ SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI UZMANI